Best Dance Rádió Csak Fiatalosan !

Ötéves a Best Dance udvarhelyi webrádió

Még gyerekcipőben jár az internetes rádiózás

Írta: Szász Csaba

Az udvarhelyi webrádió – Csak fiatalosan! – így hirdeti magát honlapján a Székelyudvarhelyen 2010 októberében indult Best Dance webrádió. Az ötéves születésnap alkalmából vallattuk Mezei Leventét, a rádió mindenesét.

A székelyudvarhelyi Mezei Levente egy dolgot tudott, de azt biztosan: rádiózni szeretne! Ki is járta az „inaséveket” annak rendje és módja szerint.
– Még a mIRC-es világban volt egy csatorna, ahol amatőr rádiósokat kerestek kívánságműsorokhoz, hát be-
vállaltam. Akkoriban nem volt annyira stabil a net, fapados módszerrel dolgoztunk, a yahoo messengeren népszerűsítettük, aztán egy idő után abbamaradt – mesél a kezdetekről Mezei.
Aztán 2010 októberében regisztrált egy ingyenes weboldalon – akkoriban irdatlan hosszúak voltak, de kezdetnek megfelelt. A kedvező visszhangnak köszönhetően társakat keresett és kapott maga mellé (Dj Barney, Barta Huruba Denis, Székely Alex), hogy kissé komolyabban belevágjanak a rádiózásba.
– Kívánságműsorokkal kezdtünk, a hallgatók lerohantak, alig várták, hogy bekapcsolódhassanak, mikor kezdték megunni, átálltunk a toplistás műsorokra, hétvégenként a rezidens lemezlovasok dance-mixekkel „készítették elő a hétvégi bulizásra – mondta Mezei Levente.


Sikerült csúcsra járatni a rádiót, volt, hogy nyolcvanan is „rákattantak” a műsorokra, ami egy netrádió számára helyi szinten szép eredmény. Közben megvásárolták a best-dance.ro domainnevet, műsorukat több udvarhelyi szórakozóhely is átvette, emiatt napközben rádióbarátabb, popposabb dalokkal „puhítani” kellett a zenei kínálaton. Az első években áramszünetek, gyakori kiesések nehezítették a műsorszórást, és egy megfelelő helyiség hiánya is érződött.
– Nem éppen profi dolog, hogy élő műsor kellős közepén betoppan édesanyád, hogy a fiúk kérnek-e esetleg valamit a boltból – nevet Mezei Levente.

Hozzáteszi, hogy egy földi sugárzású rádióról álmodik, de tudja, hogy ez elég kemény dió. Mindenesetre hobbi szinten folytatni szeretné a netrádiózást. A havi 30-40 lejes szerverbérlés nem túl megterhelő, a jogvédő irodáknál minden lehetséges utat kijárt, igaz válaszra sem méltatták, tehát pillanatnyilag ez sem jelent akadályt. Van, amikor teljes délutánja rámegy, hogy frissítse a zenei adatbázist, de amíg szenvedélye a rádiózás, addig ez sem jelent tehert.
– A netrádiózás még gyerekcipőben jár, de én ebben látom a jövőt – magyarázta Mezei Levente.
El tudja képzelni, hogy egyesületet alapítson, így pályázni is tudnának és/vagy reklámbevételekből fedezhetnék a költségeket, de ez még a jövő zenéje. Egyelőre ünnepelni szeretne, a dátum és hely is biztosított: október 24-én este a Kossuth utcai Renaissance vendéglőben.